Let op bij het afgeven van een werkgeversverklaring
Nu de huizenmarkt weer in de lift zit, benaderen meer werknemers hun werkgever voor het afgeven van een werkgeversverklaring. Hun hypotheekverstrekker wil immers weten of de huidige inkomsten bestendig zijn. U bent geen partij in de relatie tussen uw werknemer en de bank, maar toch moet u als werkgever opletten bij het invullen van de verklaring. Welke risico’s kunt u beter vermijden? U leest het in onderstaand artikel.
Wat kan NewBaze voor u betekenen op het gebied van arbeidsrecht?
NewBaze begeleidt ondernemingen op het gebied van HRM om binnen de mogelijkheden en beperkingen van het arbeidsrecht het beste uit hun medewerkers te halen. Ook biedt NewBaze duurzame oplossingen voor conflictsituaties. Daarnaast geven we allerlei handige hulpmiddelen, waardoor de hele opzet en uitvoering geen extra tijd kosten, maar juist tot verbeteringen en rendement leiden.
Bent u geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onderstaand contactformulier of bel ons op telefoonnummer 078-200 13 14.
Kan een werknemer rechten ontlenen aan de werkgeversverklaring?
In de werkgeversverklaring wordt geïnformeerd naar de gegevens van werkgever en werknemer, het soort dienstverband (vast of tijdelijk) en de hoogte van het inkomen. Ook wordt soms verzocht aan te geven of er leningen zijn verstrekt of loonbeslagen zijn gelegd. Als er sprake is van een tijdelijk dienstverband zal er ook gevraagd worden of dit omgezet zal worden naar een vast dienstverband bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden. U wordt als het ware gevraagd een intentieverklaring af te geven.
Toch leidt een bevestigend antwoord op de vraag of u de intentie heeft om het tijdelijke dienstverband om te zetten in een vast dienstverband in beginsel niet tot afdwingbare aanspraken van de werknemer. In de rechtspraak is meermaals vastgesteld dat de werkgeversverklaring niet bedoeld is om de onderlinge rechtsverhouding tussen werkgever en werknemer vast te leggen. Dit neemt niet weg dat het raadzaam is om bij het bevestigen van de intentie een voorbehoud van ‘gelijkblijvend functioneren’ en ‘ongewijzigde (bedrijfs)omstandigheden’ te vermelden, als dat al niet in de werkgeversverklaring is voorgedrukt.
Ben ik als werkgever verplicht een werkgeversverklaring af te geven?
Een werknemer kan niet afdwingen dat de werkgever een werkgeversverklaring afgeeft. Als de werkgever goede redenen heeft om te weigeren een dergelijke verklaring te ondertekenen, is er geen sprake van schending van het goed werkgeverschap. Wel is de werkgever op grond van artikel 7:655 BW verplicht een schriftelijke opgave te verstrekken van een groot aantal gegevens, waaronder de naam en woonplaats van partijen, de plaats of plaatsen waar de arbeid wordt verricht, de functie, het tijdstip van indiensttreding, de duur van de overeenkomst, het loon en de gebruikelijke arbeidsduur per week.
Als de werknemer de werkgever vraagt een rooskleuriger (en daarmee onjuist) beeld dan de werkelijkheid te schetsen in de werkgeversverklaring, kunnen in theorie zowel de werkgever als de werknemer vervolgd kunnen worden voor valsheid in geschrifte. De kans is aanwezig dat een hypotheekverstrekker die benadeeld is door de valse verklaring aangifte zal doen. Laat u zich dus als werkgever niet verleiden, maar noteer alleen wat feitelijk juist is.
Kunnen wij u helpen?
Twijfelt u over het afgeven van een werkgeversverklaring? Of heeft u andere vragen op arbeidsrechtelijk gebied? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onderstaand contactformulier of bel ons op telefoonnummer 078-200 13 14. Wij helpen u graag verder.
Met een advies van NewBaze over uw aansprakelijkheid:
- weet u meteen wat uw rechtspositie is
- krijgt u duidelijke uitleg en bieden wij u praktische maatregelen
- zoeken wij actief naar verhaalsmogelijkheden voor de schade
- geven wij oplossingen, die ook op de langere termijn werken
- maken wij vooraf heldere afspraken met u over de kosten