Hoe leg je de afspraken goed vast bij franchise?
Heeft u een succesvolle formule voor uw onderneming ontwikkeld, die u graag ter beschikking wil stellen aan andere ondernemers? Of bent u geïnteresseerd om ondernemer te worden, gebruik makend van een al dan niet beproefde succesformule? Dan kiezen ondernemers vaak voor franchising. Wat houdt dat in en hoe kunt u ervoor zorgen dat alle rechten en verplichtingen goed worden vastgelegd? U leest het in onderstaand artikel.
Wat kan NewBaze voor u betekenen op het gebied van franchising?
Bent u van plan te gaan samenwerken in een franchiserelatie als franchisegever of als franchisenemer? Dan helpt NewBaze u bij het optekenen van duidelijke en voor uw activiteiten of branche beproefde afspraken in een franchiseovereenkomst en -handboek. Of heeft u een meningsverschil over de franchise? Dan adviseren wij u of staan u juridisch op deskundige wijze bij als er een gerechtelijke procedure noodzakelijk is.
Bent u geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onderstaand contactformulier of bel ons op telefoonnummer 078-200 13 14.
Wat houdt franchising in?
Bij franchising werken twee ondernemers voor eigen rekening en risico op commerciële wijze samen met betrekking tot de in- en verkoop van goederen en of diensten. Zij doen dit op een zodanige manier, dat een uniforme uitstraling wordt bereikt. De afspraken van de samenwerking worden vastgelegd in een franchiseovereenkomst.
De franchise overeenkomst is een overeenkomst waarbij de franchisegever het recht verleent aan de franchisenemer om een franchise onderneming te exploiteren tegen een geldelijke vergoeding.
Welke afspraken legt u vast in een franchiseovereenkomst?
Er zijn vele vormen van franchising. Zo kunt u strikte en gedetailleerd omschreven afspraken maken over vrijwel alle onderdelen van de samenwerking. De franchisenemer heeft meestal weinig eigen inbreng en nauwelijks iets te zeggen over de door hem aangeboden diensten of producten. Dit wordt ook wel “hard franchising” genoemd.
Als de samenwerking minder uitgewerkt is en meer gebaseerd is op algemene richtlijnen met meer keuzemogelijkheden voor de franchisenemer, wordt dit “soft franchising” genoemd.
Of er nu sprake is van hard of soft franchise, of de franchising ziet op diensten of producten, dan is het toch zaak om de wederzijdse verwachtingen en verplichtingen goed te omschrijven.
Veel voorkomende onderwerpen in de franchiseovereenkomst zijn:
- Een omschrijving van de franchiseformule;
- De duur en verlengingsmogelijkheden;
- De financiële zaken (welke vergoedingen moet de franchisenemer betalen);
- De verplichtingen en rechten van de franchisegever (waaronder beschikbaarstellen handelsnaam en/of merk, reclame en promotie van het merk);
- De verplichtingen en rechten van de franchisenemer (waaronder eventueel een afnameverplichting, opleiding en training);
- Diverse bepalingen , zoals concurrentiebeding, geheimhouding, overdrachtsmogelijkheden van de franchise;
- De wijze van beëindiging van de franchiseovereenkomst.
Nieuwe Franchisewet
De Eerste en Tweede Kamer hebben ingestemd met het wetsvoorstel "De Wet Franchise", welke wet waarschijnlijk per 1 januari 2020 in werking zal treden. De wet zal direct van kracht zijn voor franchiseovereenkomsten die na invoering van de wet worden gesloten. Voor bestaande franchiseovereenkomsten geldt overgangsrecht.
Wat de Wet Franchise aan franchisenemers en en franchisegevers aan rechten en verplichtingen oplegt, kunt u hier verder lezen.
Heeft u vragen over franchise?
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onderstaand contactformulier of bel ons op telefoonnummer 078-200 13 14. Wij helpen u graag verder.
NewBaze begeleidt franchiseondernemingen:
- Bij het opstellen van franchisecontracten en het franchisehandboek
- Bij het voeren van rechtszaken over de franchiserelatie
- Met advies over specifieke franchiserechten en -verplichtingen
Vraag een offerte aan:
- Wij maken heldere afspraken met u over de kosten
- Altijd persoonlijk contact en korte lijnen
- Wij helpen u de juridische valkuilen zelf te herkennen en te vermijden