Hoe treedt u op tegen kapers van uw merknaam?
U heeft veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van een product of dienst en dat begint eindelijk zijn vruchten af te werpen. Dan is niets dan zo vervelend als het bericht, dat iemand anders uw handelsnaam als merk heeft gedeponeerd en vervolgens voor veel geld aan u te koop aanbiedt. Dit overkwam Roy Donders, bekend van televisie en zijn huispakkenlijn. Lees verder hoe het gebruik van zijn naam kon worden verboden.
Welke bescherming biedt het merkenrecht en het handelsnaamrecht?
Een handelsnaam is de naam waaronder een onderneming wordt gedreven. Op het moment dat u de naam van uw bedrijf op een zodanige manier gebruikt, dat uw klanten daarvan kennis kunnen nemen, heeft u meteen uw handelsnaamrecht verworven. Als het gebruik van uw handelsnaam eerder bestond én het gebruik van een zelfde of vergelijkbare handelsnaam verwarring bij het publiek veroorzaakt, kunt u eisen dat uw concurrent het gebruik van zijn handelsnaam staakt, kunt u een schadevergoeding eisen of uw rechten in licentie geven.
Een merkenrecht ontstaat door registratie in het merkenregister. Afhankelijk van de omvang van uw afzetmarkt kunt u uw registratie laten gelden voor de Benelux, voor Europa of zelfs wereldwijd. Met een merkenrecht kunt u vorderen het gebruik van uw merk te staken, kunt u een schadevergoeding eisen of het gebruik toestaan door het in licentie te geven (merchandising).
Op welk recht beriep Roy Donders zich bij merkregistratie van zijn naam?
JanssenConcepts, een marketingbureau, had in 2013 in de gaten dat Roy Donders een groeiend fenomeen was in de kledingbranche. Roy Donders zelf had zijn kleding wel gedeponeerd onder het merk ROJAMI’S, maar niet onder zijn eigen naam. JanssenConcepts maakte hiervan gebruik en deponeerde in december 2013 alsnog het merk Roy Donders als kledingmerk, met het idee om met hem tot zaken te komen over de verkoop van zijn kledinglijn.
Voor het WK voetbal in de zomer van 2014 introduceerde Jumbo de juichpakken van Roy Donders als promotiestunt. Volgens JansenConcepts maakte Jumbo hiermee inbreuk op haar merkenrecht. Roy Donders liet dit niet over zijn kant gaan en spande een procedure aan tegen JansenConcepts.
Registratie te kwader trouw
Roy Donders kon aantonen dat hij al vóór de merkregistratie door JansenConcepts de naam Roy Donders gebruikte als dienstmerk voor zijn kledingparty’s. Bovendien was Roy Donders in 2013 al een bekende Nederlander vanwege het televisieprogramma over zijn activiteiten, waarbij hij kleding verkocht. De rechtbank achtte het depot van het merk dan ook onrechtmatig (ofwel: te kwader trouw). De intentie om Roy Donders te benadelen blijkt uit het feit dat JanenConcepts het merk voor zichzelf heeft gehouden, toen bleek dat Roy Donders geen interesse meer had in een samenwerking met JanssenConcepts. Een ander belang om het merk te deponeren was er immers niet.
De rechtbank heeft JansenConcepts opgedragen om het merk Roy Donders door te halen zodat Roy Donders dit zelf kan laten registreren en JansenConcepts in de kosten veroordeeld1. Hiermee bereikte zij het tegendeel: negatieve publiciteit over haar eigen onderneming én geen opdracht van Roy Donders.
Hoe kunnen we u van dienst zijn?
Heeft u te maken met een concurrent die misbruik maakt van uw succesvolle handelsnaam, uw productnaam of uw geregistreerde merknaam? Of wilt u meer informatie over het beschermen van uw handelsnaam, productnaam of merk? Vul dan uw gegevens in op onderstaand contactformulier en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
1. Zie vonnis 3 juni 2015 van rechtbank Zeeland-West-Brabant (ECLI:NL:RBZWB:2015:3577)
De aanpak van NewBaze bij inbreuk op uw handels- of merknaam:
- U weet meteen wat uw rechtspositie is
- Wij kijken samen met u naar de mogelijkheden die het beste passen bij uw organisatiedoelen
- Onze oplossingen zijn praktisch en doeltreffend
- Wij maken heldere afspraken met u over de kosten
- Altijd persoonlijk contact en korte lijnen