Nieuws
Werkgever aansprakelijk voor coronabesmetting
dinsdag 03 januari 2023
Op 16 december 2022 heeft de kantonrechter in Amsterdam geoordeeld dat een zorginstelling aansprakelijk is voor de coronabesmetting van een van haar werknemers. Welke omstandigheden leidde in deze zaak tot dit oordeel?
Geen arbeid, wel of geen loon?
dinsdag 22 november 2022
De wijziging in 2020 van de hoofdregel “geen arbeid, geen loon, tenzij…” naar “geen arbeid, wél loon, tenzij...” heeft inmiddels in de rechtspraak tot meer duidelijkheid geleid. Betekent dit nu in de praktijk dat werkgevers altijd het loon moeten doorbetalen?
Is het wegschrijven van overwerk tegen minuren toegestaan?
donderdag 06 oktober 2022
De kantonrechter in Arnhem kreeg de vraag voorgelegd of de werkgever bevoegd was om opgebouwde tijd voor tijd uren weg te strepen tegen de uren dat de werknemer minder had gewerkt. Deze “minuren” had de werkgever doorgevoerd omdat er tijdens de coronapandemie minder werk was.
Lees meer: Is het wegschrijven van overwerk tegen minuren toegestaan?
Red Bull heeft deze keer niet de juiste strategie gekozen
donderdag 18 augustus 2022
Het ontbindingsverzoek van Red Bull wegens disfunctioneren van een werkneemster werd op 12 augustus jl. afgewezen. Red Bull streeft een ‘empowerment-beleid’ na en kan niet aantonen kritiek te hebben gegeven op het functioneren van de werkneemster.
Lees meer: Red Bull heeft deze keer niet de juiste strategie gekozen
Zieke werknemer voor of tijdens vakantie
maandag 18 juli 2022
Wat kunt u doen als uw werknemer zich tijdens zijn vakantie ziek meldt? En moet u altijd akkoord gaan met een opnemen van vakantiedagen door uw zieke werknemer? U leest het in onderstaand artikel.
Vrijheid van meningsuiting van werknemers niet onbegrensd
maandag 23 mei 2022
Het gerechtshof in Arnhem oordeelde op 16 mei 2022 dat een werkneemster te ver was gegaan met haar berichten op LinkedIn waar zij fel ageerde tegen de coronamaatregelen. Haar dienstverband was eerder terecht ontbonden.
Lees meer: Vrijheid van meningsuiting van werknemers niet onbegrensd
Let op de informatieplicht bij vervallen vakantiedagen
woensdag 20 april 2022
De wettelijke vakantiedagen opgebouwd in het jaar 2021 vervallen op 1 juli 2022 als ze niet zijn opgenomen. Wel moet u als werkgever de werknemer op tijd wijzen op het ongebruikte saldo vakantiedagen en de werknemer in staat stellen de dagen alsnog op te nemen.
Lees meer: Let op de informatieplicht bij vervallen vakantiedagen
Ontkenning echtheid handtekening onder contract
dinsdag 08 maart 2022
De gebondenheid aan een overeenkomst tot beëindiging van de franchiserelatie met Rituals vormde de inzet van een rechtszaak bij de rechtbank Amsterdam. Wie moet de echtheid van de handtekening bewijzen?
Advocaten strijden om (de handelsnaam) goud
maandag 31 januari 2022
Het advocatenkantoor Vangoud in Arnhem was onaangenaam verrast toen een kantoor in Gorinchem haar naam omdoopte tot Goud Advocaten. Is er sprake van verwarringsgevaar?
Regeerakkoord: beloofde helderheid voor zelfstandigen?
vrijdag 17 december 2021
In het regeerakkoord is het voornemen opgenomen dat de webmodule voor de beoordeling van arbeidsrelaties verder wordt ontwikkeld. Wat kunnen opdrachtgevers en zzp’ers verwachten?
Lees meer: Regeerakkoord: beloofde helderheid voor zelfstandigen?
Europese regels voor transparante arbeidsvoorwaarden
maandag 15 november 2021
Uiterlijk op 1 augustus 2022 moeten alle EU-lidstaten wetgeving invoeren om te waarborgen dat werknemers vooraf volledig en duidelijk worden geïnformeerd over hun arbeidsvoorwaarden. Dit heeft onder meer gevolgen voor afspraken over nevenwerkzaamheden en studiekosten.
Lees meer: Europese regels voor transparante arbeidsvoorwaarden
Naakt zonnen op schip geen reden voor ontslag
dinsdag 28 september 2021
Een rederij verzocht de beëindiging van het dienstverband met een kapitein na signalen dat hij op het schip naakt recreëerde en zich door de matrozen liet masseren. De rechtbank in Rotterdam zag dit als onvoldoende reden voor ontslag.
Werknemer aansprakelijk voor oprichting bedrijf onder valse naam
donderdag 29 juli 2021
Een diervoederbedrijf betrapte bij toeval een frauderende verkoopmanager. Hij richtte voor zichzelf een aantal bedrijven op in Zuid-Afrika en droeg alle productierechten over aan deze vennootschappen. Het gerechtshof in Den Bosch wees eergisteren een flink deel van de gevorderde schade aan de werkgever toe.
Lees meer: Werknemer aansprakelijk voor oprichting bedrijf onder valse naam
Mag de werkgever het opnemen van vakantiedagen weigeren?
donderdag 24 juni 2021
Nu de grenzen weer langzaamaan opengaan, willen veel werknemers op vakantie. Kan de werknemer altijd op vakantie wanneer hij of zij dat wenst of kan de werkgever nog roet in het eten gooien?
Lees meer: Mag de werkgever het opnemen van vakantiedagen weigeren?
Nog een maand tot ingaan wijzigingen auteursrechten
vrijdag 07 mei 2021
Op 7 juni 2021 wordt de Auteurswet en Wet op de naburige rechten gewijzigd. Deze wijziging moet onder meer de toegankelijkheid van online content reguleren en een betere bescherming bieden voor het werk van journalisten.
Lees meer: Nog een maand tot ingaan wijzigingen auteursrechten