Deliveroo maakt overstap van werknemers naar zzp’ers
Maaltijdbezorgdienst Deliveroo is van plan om alle fietskoeriers, die nu nog in loondienst voor haar werken, geleidelijk door zelfstandigen te laten vervangen. Volgens een interview in Het Financieele Dagblad met de directeur van Deliveroo - Philip Padberg – zou dit een grote groep jongere arbeidskrachten aanspreken omdat zij meer vrijheden hebben en ook netto meer aan hun verdiensten overhouden. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft zich echter al eerder negatief uitgesproken over de ontwikkeling dat werknemers in loondienst worden vervangen door zzp’ers.
Verschil loondienst en inschakelen zzp’ers
Voor werkgevers zijn de voordelen van het werken met zzp’ers erg groot. Zo hoeven zij de zelfstandigen alleen te betalen als er daadwerkelijk is gewerkt en draaien zij niet op voor de risico’s van ziekte, ongevallen en aansprakelijkheid. De zelfstandige dient zich zelf te verzekeren voor deze risico’s, maar vaak gebeurt dit niet, omdat de verzekeringspremies (te) hoog zijn in vergelijking tot de inkomsten, die hij of zij ontvangt.
Verkapte arbeidsrelatie?
De vraag is of Deliveroo erin slaagt te voorkomen dat op enig moment een zelfstandige fietskoerier naar de rechter stapt en de rechter oordeelt dat er sprake is van een verkapt dienstverband. Het gebruik van een door de belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst biedt geen garantie dat de samenwerking niet alsnog als een dienstbetrekking wordt aangemerkt, indien de situatie feitelijk anders is dan in de overeenkomst wordt geschetst.
Het aanwezig zijn van een gezagsverhouding – een van de typerende kenmerken van een dienstverband – kan voortvloeien uit de instructies, zoals kledingvoorschriften en voorgeschreven routes. En als de bezorger zich niet zonder meer kan laten vervangen door een andere, door hem ingeschakelde bezorger, kan getwijfeld worden over er toch geen sprake is van het persoonlijk verrichten van arbeid, dat duidt op het bestaan van een arbeidsovereenkomst.
Wilt u meer weten over de inzet van zelfstandigen of modelcontracten?
Overweegt u om zzp’ers in te schakelen? Een goede overeenkomst van opdracht behoedt u niet alleen tegen loonheffingen door de fiscus, maar biedt ook de mogelijkheid om bruikbare afspraken te maken met uw opdrachtnemer, zoals bijvoorbeeld over de betalingen, de aansprakelijkheid en de geheimhouding.
Wilt u geen risico’s lopen dat uw samenwerking achteraf wordt aangemerkt als een dienstverband? Vraag dan advies over wat u beter kunt nalaten of juist goed op papier moet zetten ten aanzien van de uitvoering van de werkzaamheden. Vraag een offerte aan via onderstaand contactformulier. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.
Een overeenkomst van opdracht van NewBaze:
- Minder discussie met uw contractpartij
- Volledig toegesneden op uw organisatiedoelen
- Beter beschermd tegen aansprakelijkheden, onverwachte kosten en onnodige verplichtingen
- Aanpak specifieke risico's in uw branche
- Leesbare en begrijpelijke teksten
- Vaste prijsafspraken mogelijk