Bezorgers Deliveroo geen schijnzelfstandigen
In november 2017 kregen alle bezorgers van Deliveroo een mail met de mededeling dat men van plan is om alle tijdelijke dienstverbanden niet meer te verlengen. Vervolgens zouden alle bezorgers de mogelijkheid krijgen om als freelancer voor Deliveroo te werken en per bezorging een vergoeding te ontvangen. Een medewerker, die de overstap van werknemer naar freelance bezorger maakte, spande een rechtszaak aan tegen Deliveroo, omdat hij van mening was, dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Hij eiste een verklaring voor recht dat hij in dienst was bij Deliveroo.
Gebruik app duidt niet op arbeidsverhouding
De bezorger voerde aan dat de wijze waarop hij bezorgdiensten toebedeeld krijgt niet verschilde van de periode toen hij nog in dienst was. Deliveroo maakt gebruik van een app. Maaltijdbezorgers kunnen via deze app inloggen en zich meteen beschikbaar melden en/of toekomstige tijdvakken in een zone waarin zij willen gaan werken voor Deliveroo reserveren. De bezorgers kunnen tot op het laatste moment de gereserveerde tijden alsnog annuleren of op het gereserveerde tijdstip niet inloggen. Volgens de rechter is dit gebruik van de app niet aan te merken als een gezagsverhouding. Het is slechts een methode om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.
Kleding-, veiligheidsvoorschriften en facturering
Ook de kleding en veiligheidsvoorschriften, die Deliveroo oplegt aan haar bezorgers, zijn geen instructies in de zin van het arbeidsrecht. Het zijn algemene instructies. Het feit dat Deliveroo de administratie van de bezorger bijhoudt en hieruit het te betalen bedrag destilleert, is op zich ongebruikelijk in zzp-relaties, maar wordt verklaard door het feit dat Deliveroo met de gegevens uit de app praktisch gezien de partij is, die de administratie voor haar rekening neemt. Dit vormt aldus geen reden om aan te nemen, dat er sprake is van loonbetaling. Tenslotte achtte de rechter van belang dat de bezorgers zich te allen tijde kunnen laten vervangen door anderen. Dit is een belangrijk kenmerk van de overeenkomst van opdracht. De rechter wees de vordering van de bezorger dan ook af.
Wilt u meer weten over het inzetten van zzp’ers?
Heeft u vragen over de inzet van freelancers in uw bedrijf? Neem vrijblijvend contact op met ons via onderstaand contactformulier of bel ons op 078-200 13 14. Wij laten u dan meteen weten wat NewBaze voor u kan betekenen!
Een overeenkomst van opdracht van NewBaze:
- Minder discussie met uw contractpartij
- Volledig toegesneden op uw organisatiedoelen
- Beter beschermd tegen aansprakelijkheden, onverwachte kosten en onnodige verplichtingen
- Aanpak specifieke risico's in uw branche
- Leesbare en begrijpelijke teksten
- Vaste prijsafspraken mogelijk