Dagdieverij oftewel arbeidstijdfraude, wat doe je er mee?
In de rechtszaak die bij de rechter in Utrecht speelde, was een werkneemster ontslagen vanwege het herhaaldelijk en opzettelijk liegen over het gewerkte aantal uren1. Zij werkte als administratief medewerkster binnendienst bij een klein assurantiekantoor. Haar werkzaamheden verrichtte zij voornamelijk thuis. De werkgever vertelde haar op enig moment dat zij te weinig productief was. Vervolgens meldde de werkneemster dat zij zwanger was en meldde zich in verband daarmee ziek. De werkgever ontdekte kort daarna aan de hand van telefoongegevens en e-mailregistratie dat de werkneemster al ver voor de zwangerschap te weinig zou hebben gewerkt en ontsloeg haar op staande voet.
Rechter vernietigt ontslag op staande voet
De rechter stelde de werkneemster in het gelijk en vond het ontslag onrechtmatig. Er gold voor haar geen verplichting om de gewerkte tijd te registreren en ook vond de rechter dat er te weinig bewijs was geleverd voor de urenfraude. Ook al had de werkneemster tijdens de kantooruren weinig gebeld en gemaild, dat neemt niet weg dat de werkneemster haar tijd heeft kunnen besteden aan uitzoekwerk en het maken van berekeningen, aldus de rechter. Daarnaast kon volgens de rechter de werkgever het verweer van de werkneemster dat zij ook buiten kantooruren werk verrichtte niet weerleggen.
Wat is verstandig bij gesjoemel met de arbeidstijd?
Als u vermoedt dat de werknemer in de praktijk veel minder uren werkt dan dat hij of zij behoort te werken, is het belangrijk geen overhaaste conclusies te trekken en onomkeerbare besluiten te nemen. Wat kunt u wel doen? Hieronder enkele tips:
- Stel duidelijke regels op ten aanzien van urenregistratie, verlofopname, overuren en tijd voor tijd. Hoe duidelijker de regels zijn, hoe minder snel de werknemer kan verschuilen achter onwetendheid.
- Vermoedt u dat de werknemer minder werkt dan de aangegeven arbeidstijd? Spreek de werknemer hier dan meteen op aan en luister ook naar zijn of haar verweer. Als opzet niet kan worden aangetoond, wijs de werknemer dan op de regels en de eventuele consequenties als die in het vervolg niet worden nageleefd.
- Een goede thuiswerkregeling voorkomt discussies over de verantwoording van de gewerkte uren en bereikbaarheid van de werknemer.
- Slordigheid of onoplettendheid met de urenregistratie rechtvaardigt lang niet altijd een ontslag. Als bewust handelen met het doel de werkgever te misleiden kan worden bewezen is er meer kans op een succes bij de rechter.
Wilt u meer weten over dagdieverij?
Heeft u vragen over arbeidstijdfraude of het opstellen van goede reglementen om dit probleem te voorkomen? Neem vrijblijvend contact op met ons via onderstaand contactformulier of bel ons op 078-200 13 14. Wij laten u dan meteen weten wat NewBaze voor u kan betekenen!
1. Kantonrechter Utrecht 17 januari 2025, ECLI:NL:RBMNE:2025:114