Einde aan slapende dienstverbanden in zicht?
Na 104 weken ziekte stopt in principe de loondoorbetalingsverplichting van een werkgever. Sommige werkgevers kiezen ervoor om het dienstverband ‘slapend’ te houden. Na een lang dienstverband, kan de transitievergoeding immers flink oplopen, maar die hoeft alleen betaald te worden, als het dienstverband op initiatief van de werkgever wordt beëindigd. Veel werknemers hebben geprobeerd om via de rechter hun werkgever tot beëindiging van het dienstverband te dwingen of een vergoeding bij een eigen ontbindingsverzoek te claimen. Tot voor kort kregen zij steevast nul op het rekest.
Wet compensatie transitievergoeding lijkt tij te keren
Met de invoering van de Wet Compensatie Transitievergoeding (compensatieregeling) is het voor werkgevers mogelijk om vanaf 1 april 2020 met terugwerkende kracht onder voorwaarden de betaalde transitievergoeding uit het werkloosheidsfonds vergoed te krijgen. Dit lijkt een ander daglicht te werpen op de belangen, die werkgevers eerder gesteld hebben bij hun besluit om de werknemer in dienst te houden.
Op 27 december 2018 volgde een uitspraak van het scheidsgerecht gezondheidszorg in dit licht: de werkgever werd door het scheidsgerecht gedwongen tot beëindiging over te gaan, omdat dit van een goed werkgever mocht worden verwacht. Op 28 maart 2019 gaf een kortgedingrechter in Den Haag een soortgelijk oordeel. Vanwege de schrijnende situatie (bij de werknemer was kanker geconstateerd en hij was medisch uitbehandeld) gebood de Haagse rechter de werkgever het dienstverband op te zeggen onder toekenning van een transitievergoeding.
Hoge Raad moet uitsluitsel geven
De kantonrechter in Almelo was kort daarvoor op 21 maart 2019 echter een andere mening toegedaan. Op dat moment was het echter nog niet zeker of de compensatieregeling daadwerkelijk per 1 april 2020 zou worden doorgevoerd. De kantonrechter lijkt in het oordeel door te laten schemeren dat na de inwerkingtreding van compensatieregeling een andere situatie zou kunnen ontstaan, waardoor het slapend houden van een dienstverband onder omstandigheden zou kunnen uitgroeien tot ernstige verwijtbaarheid van de werkgever.
Nu het erop lijkt dat rechters met de komst van de compensatieregeling het slapend houden van het dienstverband steeds vaker in strijd met goed werkgeverschap lijken te vinden, is er behoefte aan duidelijkheid. De kantonrechter in Roermond heeft eergisteren hier een eerste aanzet toe gegeven. Hij heeft aan de Hoge Raad een aantal prejudiciële vragen gesteld, waarmee beoogd wordt een antwoord te krijgen op de vraag of het van een goed werkgever mag worden verwacht in te stemmen met een beëindigingsvoorstel met transitievergoeding van een langdurig zieke werknemer zonder uitzicht op terugkeer. Wanneer de antwoorden van de Hoge Raad worden verwacht is helaas nog niet bekend, maar zodra er duidelijkheid is, stellen wij u uiteraard hiervan op de hoogte.
Wilt u meer weten over transitievergoedingen of ontslag?
Heeft u vragen over ontslag bij langdurige ziekte of over de Wet compensatie transitievergoedingen? Neem vrijblijvend contact op met ons via onderstaand contactformulier of bel ons op 078-200 13 14. Wij laten u dan meteen weten wat NewBaze voor u kan betekenen!