Steeds vaker succes bij afdwingen huurkorting via de rechter
Met een lockdown die telkens wordt verlengd komen veel horecaondernemers en winkeliers in de knel met hun vaste lasten. De verplichting tot het betalen van de huur kan dan een behoorlijke strop worden. Veel ondernemers is het gelukt om tijdelijke afspraken met hun verhuurders te maken over de huurverplichtingen bij een gedwongen sluiting, maar niet iedere verhuurder is hierbij welwillend.
Onvoorziene omstandigheden
Wanneer er geen overeenstemming kan worden bereikt over een korting op de huurlasten, is de laatste mogelijkheid voor een huurder vaak de gang naar de rechter. Een overeenkomst is echter in principe altijd bindend en moet door beide partijen worden nageleefd: “pacta sunt servanda”. Om hiervan af te wijken, moet er sprake zijn van een zeer uitzonderlijke situatie.
Rechters komen dan ook niet snel tot de conclusie dat er sprake is van “onvoorziene omstandigheden”. Sommige risico’s vallen nu eenmaal onder het ‘ondernemersrisico’. Een langdurige lock down is in de praktijk toch een voldoende reden gebleken voor een geslaagde huurkortingseis,. Steeds meer rechters wijzen een dergelijke vordering toe.
Huurkorting niet alleen voor “kleine” ondernemers
Dat niet alleen mkb-ondernemers succes behalen bij de rechter als het gaat om tijdelijke huurverlaging, blijkt uit een recente uitspraak in kort geding van de rechtbank in Amsterdam1. Het Swissôtel, dat (via de Azure Groep) eigendom van een zeer vermogende familie, kreeg een uitspraak van de rechter, waarbij de betaling van de huur over de periode van 1 november 2020 tot 1 juni 2021 werd opgeschort voor 50%.
De veel kleinere verhuurder, Dam Square B.V., had aangevoerd, dat Swissôtel voldoende vermogend was. Ook betoogde Dam Square dat zij een particuliere verhuurder is, die haar verplichtingen jegens haar financier moet nakomen en bovendien voor meer dan 50% afhankelijk is van de huurinkomsten van Swissôtel. Toch vond de rechter in kort geding dat de omstandigheden noopten tot een tijdelijke opschorting van de huur en wel tot 50%, zodat beide partijen in deze coronacrisis beiden evenveel risico zouden dragen.
Wilt u meer weten over uw positie bij onvoorziene omstandigheden?
Heeft u vragen over huurkorting of opschortingsmogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op met ons via onderstaand contactformulier of bel ons op 078-200 13 14. Wij laten u dan meteen weten wat NewBaze voor u kan betekenen!
1. Rechtbank Amsterdam d.d. 21-1-2021, ECLI:NL:RBAMS:2021:120.