Deur intrappen om werknemer te wekken kent slechte afloop
Een werkgever van een chauffeur had ’s ochtends om 4.45 uur de deur van de woning van zijn werknemer ingetrapt en hem in zijn slaapkamer wakker gemaakt. De werkgever zou zich zorgen hebben gemaakt, nadat hij eerder tevergeefs had aangebeld en geklopt. De werknemer verscheen vervolgens niet meer op zijn werk en kreeg twee weken later van zijn werkgever een bericht via whatsapp dat zijn dienstverband was beëindigd per de datum waarop hij niet meer was verschenen. In de brief waarin het ontslag werd bevestigd gaf de werkgever als reden voor het ontslag dat hij vanaf de dag van het incident niet meer is komen werken, geen contact heeft opgenomen en aan collega’s zou hebben aangegeven dit ook niet meer van plan te zijn.
Ontslag op staande voet
De werknemer protesteerde tegen dit ontslag op staande voet en eiste betaling van een schadevergoeding over de niet in acht genomen opzegtermijn (de zogenaamde gefixeerde schadevergoeding), de transitievergoeding, een billijke vergoeding en het loon tot aan de datum van het ontslag. Volgens hem is het gegeven ontslag op staande voet niet rechtsgeldig gegeven.
De kantonrechter stelt de werknemer in het gelijk1. Omdat de werkgever de deur heeft ingetrapt en zijn slaapkamer had betreden om hem te wekken, is het begrijpelijk dat de werknemer niet meteen aan het werk is gegaan. De werknemer had op een later moment met hem in gesprek kunnen gaan om het uit te praten. Pas daarna had hij hem kunnen oproepen en hem dan eventueel kunnen waarschuwen als deze niet zou zijn verschenen. Ook blijkt nergens uit dat de werknemer heeft verklaard niet meer te willen werken.
Verstrekte lening wel terugbetalen
De werkgever heeft in de procedure nog een tegenvordering ingediend, omdat hij het bedrag van een aan de werknemer verstrekte lening van € 13.000,- terug wilde. De kantonrechter wees dit toe. Het tegoed van de werknemer bestaande uit de gefixeerde schadevergoeding, de transitievergoeding, een billijke vergoeding van € 7.5000,- en het resterende loon kon de werkgever met het openstaande bedrag van de lening verrekenen. Al met al een duur foutje van deze werkgever, die zijn geld beter had kunnen gebruiken voor een goede wekker voor zijn werknemer.
Wilt u meer weten over ontslag?
Heeft u vragen over beëindiging van een dienstverband? Neem vrijblijvend contact op met ons via onderstaand contactformulier of bel ons op 078-200 13 14. Wij laten u dan meteen weten wat NewBaze voor u kan betekenen!
1. rechtbank Noord-Holland 7-11-2023, ECLI:NL:RBNHO:2023:11138