VvE niet aansprakelijk voor geuroverlast
Een eigenaar van een appartementencomplex in Amsterdam had in 2018 geklaagd over ernstige overlast vanwege etensgeuren die vanuit de onder haar woning gelegen huurwoning van verhuurder Eigen Haard omhoog kwamen. In opdracht van Eigen Haard zijn werkzaamheden uitgevoerd aan het plafond en de afzuigkap en is het ventilatiekanaal geïnspecteerd. Hiermee waren de klachten echter niet verholpen. Vervolgens heeft Eigen Haard een onderzoek met rookproeven laten uitvoeren. Op basis hiervan heeft zij opnieuw maatregelen getroffen. Ook dit bleek niet afdoende te helpen. De eigenaar verkocht het appartement en eiste schadevergoeding van Eigen Haard en de VvE.
Zorgplicht van VvE ten aanzien van overlast
De kantonrechter oordeelde dat zowel Eigen Haard als de VvE tekort waren geschoten in hun zorgplicht om overlast tegen te gaan en stelde hun aansprakelijkheid vast. Tegen dit oordeel ging alleen de VvE in beroep. Volgens de kantonrechter was de VvE verantwoordelijk voor het gemeenschappelijke deel van de scheiding tussen de twee betreffende woningen en dat zou zijn gebleken dat in de gemeenschappelijke delen van het appartementencomplex zich gaten en kieren bevonden, waardoor geuren zich konden verplaatsen naar de bovengelegen woning. Dit viel onder de verantwoordelijkheid van de VvE volgens het splitsingsreglement van de VvE.
Handelen van Vve niet onrechtmatig
In hoger beroep betoogde de VvE dat op basis van het reglement op haar weliswaar een zorgplicht rust voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen, maar dat zij die zorgplicht niet heeft geschonden. De VvE heeft diverse gesprekken met de betrokken partijen gefaciliteerd, onderzoeken naar de geuroverlast laten uitvoeren en er bij Eigen Haard erop aangedrongen maatregelen te nemen om de geuroverlast te beperken.
Uit de onderzoeksrapporten komt het beeld naar voren dat de geuroverlast voornamelijk wordt veroorzaakt door onvoldoende ventilatie door de huurder en door de constructie van de privé delen in de woning. Het advies om het ventilatiekanaal te laten inspecteren, dat wel onder de verantwoordelijkheid van de VvE valt, is adequaat uitgevoerd, zo bleek uit een later onderzoek. Volgens het gerechtshof is de conclusie gerechtvaardigd dat de VvE haar zorgplicht voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen niet heeft geschonden en kan zij dus niet aansprakelijk worden gehouden voor de geleden schade.
Wilt u meer weten over aansprakelijkheid?
Heeft u vragen over of de zorgplicht van de VvE of aansprakelijkheid? Neem vrijblijvend contact op met ons via onderstaand contactformulier of bel ons op 078-200 13 14. Wij laten u dan meteen weten wat NewBaze voor u kan betekenen!