Wat te doen als de werknemer verdacht wordt van een misdrijf?
Als werkgever kunt u te maken krijgen met de situatie waarin een werknemer verdacht wordt van een strafbaar feit. Dit roept vaak complexe vragen op. Aan de hand van de uitspraak van de kantonrechter in Middelburg van 31 oktober 2024 (ECLI:NL:RBZWB:2024:7831) gaan we wat verder in op de rechten en verplichtingen van werkgevers en werknemers in situaties waarin de werknemer verdachte is en wordt vervolgd door justitie voor een misdrijf of overtreding.
De gevangenisbewaarder als verdachte
In de Zeelandse rechtszaak werd de werknemer beschuldigd van mishandeling, waarvoor hij strafrechtelijk werd vervolgd. Dit vond plaats op de werkvloer, namelijk in de gevangenis van de de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) waar hij werkte. Een gedetineerde vond dat hij door de bewaarder te hard was aangepakt. Direct nadat het incident met de gedetineerde had plaatsgevonden, had de DJI het Bureau Integriteit van het Ministerie van Justitie en Veiligheid ingeschakeld om onderzoek te doen.
Het onderzoek wees uit dat de werknemer niet verwijtbaar had gehandeld. Toch werd de werknemer door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. De werknemer ging in beroep en kreeg ondertussen van zijn werkgever een verbetertraject aangeboden. Dit verliep niet soepel, hij voelde zich verbitterd door de uitspraak. In hoger beroep werd de werknemer vrijgesproken.
Onherstelbare vertrouwensbreuk
Omdat de werknemer van mening was dat de verhoudingen onherstelbaar waren verstoord, vroeg hij om ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst. Ook de werkgever wilde het dienstverband beëindigen en diende een tegenverzoek in. De werknemer maakte aanspraak op de transitievergoeding en een billijke vergoeding omdat hij vond dat zijn werkgever ernstig verwijtbaar had gehandeld.
De werknemer voerde onder meer aan dat hij nadeel had ondervonden omdat zijn werkgever niet zelf meteen de getuigenverklaringen ten aanzien van het voorval had vastgelegd. De rechter ging hier niet in mee, omdat de DJI was gebonden aan regels, die een onderzoek door het Bureau Integriteit (BI) voorschreef. Wat de rechter de DJI wel verweet was dat zij de werknemer te lang in het ongewisse had gelaten over welke gedetineerden als getuigen van het incident hadden kunnen verklaren. De rechter zag dit echter niet als een ernstig verwijtbaar gedraging van de werkgever.
Meer verwijten aan werkgever
Ook verweet de werknemer de DJI dat er geen geweldsinstructie voor handen was en dat er geen RI&E was opgesteld. Het DJI had echter wel andere documentatie met instructies bij geweldsincidenten en kon aantonen dat de werknemer hiervoor getraind was. De rechter zag ook geen ernstig verwijt in het feit dat er op die plek geen camera hing, de werknemer een promotie liet afhangen van het verbeteren van zijn functioneren en dat de werkgever onjuist zou hebben gehandeld naar aanleiding van zijn ziekmelding.
De rechter ontbond de arbeidsovereenkomst vanwege een verstoorde arbeidsrelatie en kende aan de werknemer een transitievergoeding toe. De billijke vergoeding werd afgewezen.
Wat is belangrijk in zo’n situatie?
Uit deze uitspraak blijkt opnieuw dat je als werkgever erg zorgvuldig te werk moet gaan bij een verdenking van de werknemer van een strafbaar feit. Als het strafbare feit zich heeft voorgedaan tijdens de uitvoering van het werk, is het verstandig om zo objectief en onafhankelijk mogelijk de feiten vast te stellen. Geef de werknemer in ieder geval een kans zijn kant van het verhaal te vertellen.
Neem geen overhaaste besluiten en ga uit van de onschuld van de werknemer, totdat het misdrijf in rechte onherroepelijk vaststaat. Vraag in ieder geval hieronder de gratis checklist gedetineerde werknemer aan, als u hierover meer wilt weten.
Wilt u meer weten over werknemers die verdacht worden van een delict?
Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact op met ons via onderstaand contactformulier of bel ons op 078-200 13 14. Wij laten u dan meteen weten wat NewBaze voor u kan betekenen!